Podczas długotrwałego wysiłku fizycznego wskazane jest regularne uzupełnianie elektrolitów i węglowodanów, aby zapobiec odwodnieniu organizmu i utracie energii. Słuszne zatem wydaje się spożywanie płynu, który uzupełnia te niedobory. Idealnym rozwiązaniem jest napój izotoniczny. Z czego się składa i jakie działanie wykazuje?
Co zawiera w sobie izotonik?
Główny jego składnik stanowi woda. Jest ona niezbędna do utrzymania wydolności organizmu. Wzbogacona solami mineralnymi zapewnia prawidłowe jego funkcjonowanie. Oprócz wody w izotoniku znajdują się:
- sód;
- potas;
- magnez;
- wapń;
- węglowodany.
Sód ma kilka właściwości. Przede wszystkim jest pomocny w przyswajaniu wody. Po drugie, w trakcie trwania aktywności fizycznej wydalany jest wraz z potem. Przyjmowanie go w postaci płynu izotonicznego wyrównuje zatem poziom elektrolitów we krwi.
Rola potasu jest podobna do tej, jaką odgrywa sód. Dodatkowo usprawnia on pracę serca i zapobiega skurczom mięśni.
Magnez i wapń pozytywnie wpływają na układ mięśniowy oraz nerwowy.
Do węglowodanów wchodzących w skład napoju izotonicznego zalicza się łatwo przyswajalne cukry, takie jak: glukoza, sacharoza, fruktoza. Dostarczają organizmowi potrzebnej energii, a także nawadniają komórki. Przy zakupie izotoniku lub samodzielnemu przyrządzaniu go w domu warto zwrócić jednak uwagę na zawartość węglowodanów. Nie powinny przekraczać 8 g na 100 ml płynu. Zbyt duże ich stężenie powoduje uczucie ciężkości.
Zdrowy, czy szkodliwy?
Szereg funkcji, jaki spełniają składniki izotoniku, pokazuje, że warto go stosować. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się go osobom, które są zwolennikami ćwiczeń trwających maksymalnie 60 minut. Aerobik, taniec, czy pływanie uprawiane nie dłużej niż godzinę wymagają jedynie picia dużej ilości wody.
Można śmiało powiedzieć, że napój izotoniczny jest zdrowy. Przemawiają za tym niska zawartość cukru, mała ilość dwutlenku węgla i duże nasycenie mikroelementami. Jego ciśnienie osmotyczne jest porównywalne z ciśnieniem krwi i osocza, jest więc błyskawicznie wchłaniany przez tkanki, dostarczając mięśniom właściwych mikroelementów.