Olej arganowy zwany „eliksirem młodości” znany jest głównie ze swych właściwości kosmetycznych. Jednak od wieków służy on Marokańczykom przede wszystkim do celów medycznych i kulinarnych. Posiada bowiem cały szereg prozdrowotnych właściwości, począwszy od zapobiegania nowotworom, a skończywszy na usprawnianiu pracy komórek nerwowych i prewencji chorób Parkinsona i Alzheimera.

Olej arganowy wytwarzany jest z owoców drzew arganii żelaznej, które rosną w ekologicznie czystym środowisku Maroka na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Drzewo to jest endemitem, czyli unikalnym gatunkiem występującym tylko w wybranym regionie. Nigdzie, poza Marokiem, nie udało się wyhodować drzewa arganowego zdolnego do owocowania. Jest ono także jednym z najstarszych drzew na świecie. Żyje i owocuje średnio 150-200 lat, a dość często spotykane są okazy, które żyją nawet 400 lat.

DŁUGOTRWAŁY PROCES POWSTAWANIA OLEJU

Do wyprodukowania 1 litra oleju tradycyjną metodą tłoczenia na zimno potrzeba ok. 30-35 kg owoców. Każdy orzech musi być otwarty, aby można było wyjąć ziarna. Produkcja jednego litra oleju zajmuje około 20 godzin. Szacuje się, że rocznie zbieranych jest około 350 tys. ton owoców i produkuje się z nich ok. 11 milionów litrów oleju. Dla porównania, oleju z oliwek rocznie produkuje się ok. 2,4 miliardów litrów.

Wartości prozdrowotne

Olej arganowy jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ogółem 80%) i zawiera w przybliżeniu 46% kwasu oleinowego i 34% kwasu linolowego. Kwas linolowy jest podstawowym kwasem, który nie może być syntetyzowany przez nasz organizm, powinno się więc go dodatkowo uzupełniać w diecie. W oleju występuje ponad 2 razy więcej witaminy E (antyutleniacz, neutralizujący wolne rodniki) niż w oliwie z oliwek. Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antykance-rogennych: karoteny (300 mg/100 g), polifenole (5,6 mg/100 g) o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwwolnorodnikowym, sterole (160 mg/100 g), w tym spinasterol, schotenol, stygmasterol regenerujące naskórek, tokoferole (62 mg/100 g), alkohole triterpenowe (150 mg/100 g), tirukallol łagodzący objawy alergii. Ze względu na zawartość beta-amyriny, olej arganowy posiada właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę. Zawiera również butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

Olej arganowy zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, rozwoju miażdżycy, zapobiega chorobom Alzheimera, Parkinsona, poprawia krążenie, reguluje ciśnienie, spowalnia proces starzenia się, regeneruje uprzednio zniszczone i chore komórki, dezynfekuje, wspomaga odbudowę tkanki łącznej, przemianę materii, w okresie klimakterium. Zapobiega chorobom skórnym, schorzeniom reumatycznym, łagodzi bóle stawowe i bóle mięśni. Wykazuje właściwości antyseptyczne i ochronne.

Zapobiega nowotworom

Olej arganowy wykazuje udowodnione naukowo właściwości przeciwnowotworowe. Badania naukowe dowiodły aktywności cytotoksycznej na komórki raka prostaty, skóry i piersi. Działanie cytotoksyczne i antykancerogenne (hamujące proces nowotworowy) przypisuje się głównie zawartym w oleju arganowym sterolom: szotenolowi i spina-sterolowi oraz y-tokoferolowi (odmianie witaminy E) i skwalenowi.

OLEJ ARGANOWY- SEKRET ZDROWIA BERBERÓW

Populacja Berberów spożywa codziennie olej arganowy. Członkowie z tego plemienia nie zapadają na wiele chorób, będących zmorą Europejczyków, takich jak: nowotwory, schorzenia układu krążenia, układu kostnego czy nerwowego.

Redukuje poziom cholesterolu

Olej arganowy obniża poziom triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL (złego cholesterolu), a zwiększa poziom frakcji HDL (dobrego cholesterolu). Właściwość tę naukowcy przypisują polinienasyconym kwasom tłuszczowym. Dodatkowo olej wykazuje działanie antyagregacyjne – zapobiega gromadzeniu się płytek krwi w naczyniach krwionośnych.

Molekularna struktura fitosteroli roślinnych jest bardzo podobna do ludzkiego cholesterolu, dlatego współzawodniczą one z endogennym cholesterolem, zmniejszając jego wchłanianie w jelicie cienkim. Dzięki tej właściwości zapobiega rozwojowi miażdżycy. Hamuje proces tworzenia blaszki miażdżycowej w naczyniach wieńcowych, który prowadzi do choroby niedokrwiennej serca.

OCZYSZCZA Z TOKSYN

Systematyczne spożywanie oleju arganowego ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii oraz skutecznie wzmacnia strukturę skóry. Jako naturalny silny antyoksydant chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Wzmacnia odporność

Olej arganowy wzmacnia funkcje obronne organizmu – wpływa na produkcję komórek odpornościowych w szpiku kostnym. Zwiększa ilość limfocytów T, produkujących przeciwciała. Łagodzi reakcje zapalne i alergiczne w organizmie. Właściwości przeciwzapalne oleju arganowego warunkuje również obecność y-tokoferolu – jednej z odmian witaminy E, która wzmacnia układ immunologiczny. Gamma tokoferol hamuje cyklooksygenazę drugą – enzym katalizujący syntezę związków prozapalnych, czyli rozprzestrzenianie się stanu zapalnego. W oleju arganowym występują także alkohole triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym.

OLEJ ARGANOWY PRZECIW GRZYBICOM I BAKTERIOM

Olej arganowy skutecznie zwalcza zakażenia grzybicze oraz bakteryjne. Działanie to związane jest z obecnością związków bioaktywnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej jest bogaty w związki fenolowe i sterole, które stymulują odpowiedź immunologiczną oraz posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Związki te występują naturalnie w roślinach, chroniąc przed atakami grzybów, bakterii i wirusów.

Olej arganowy dla pięknej skóry

Olej znany jest ze swych właściwości ochronnych, ujędrniających i wygładzających skórę. Polecany jest w szczególności osobom z problemem atopowego zapalenia skóry, łuszczycy oraz egzemy. Olej arganowy w kuchni

Spożywczy olej arganowy ma orzechowy smak i aromat. Tłoczony jest na zimno z prażonych ziaren arganowca. Podkreśla smak potraw. Polecany jest jako dodatek do kasz, surówek, pieczywa, lub dań z grilla. Ciekawą alternatywą są także sałatki z olejem arganowym.

UWAGA

Oleju arganowego nie powinno się używać do smażenia. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej, ponieważ zawiera bardzo dużo natural-antyoksydantów.

Naturalne ratatuj z olejem arganowym to kompozycja śródziemnomorskich, soczystych warzyw przyprawiona aromatycznymi, marokańskimi ziołami oraz olejem arganowym. Może być podawana jako przystawka lub pasta do kanapek i makaronów. Również jako pyszne i zdrowe warzywne danie na ciepło.

Naturalne sałatki SALVEMA, zawierające olej arganowy, są produktami tradycyjnie spożywanymi przez marokańskie ludy berberyjskie i silnie odzwierciedlają bogatą tradycję smaków różnorodnych przypraw: ostrej papryki, kuminu, szafranu, kurkumy, czosnku, kolendry. Sałatki SALN/EMA mogą być spożywane również przez dzieci, rozwijając doznania smakowe i urozmaicając codzienne posiłki.

Ewa Mazurkiewicz – magister farmacji, Specjalista Farmacji Aptecznej.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
  • Kto najczęściej kupuje świece ozdobne?

    Interesuje Cię ta właśnie sprawa? Kto zatem najczęściej decyduje się na te elementy dekora…
  • Księgi rachunkowe a KPiR

    Osoby zaczynające swoją przygodę z biznesem często zastanawiają się jaką formę opodatkowan…
  • HDPE kontra PET

    PET i HDPE to dwa najpopularniejsze wybory w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemiczn…
Załaduj więcej Redaktor
  • HDPE kontra PET

    PET i HDPE to dwa najpopularniejsze wybory w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemiczn…
  • Walka z niewidzialnym wrogiem

    Życie w pandemii obejmuje szereg nowych dla nas czynności, o których kiedyś moglibyśmy poc…
  • Czy izotonik jest zdrowy?

    Podczas długotrwałego wysiłku fizycznego wskazane jest regularne uzupełnianie elektrolitów…
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Kto najczęściej kupuje świece ozdobne?

Interesuje Cię ta właśnie sprawa? Kto zatem najczęściej decyduje się na te elementy dekora…