Olej arganowy zwany „eliksirem młodości” znany jest głównie ze swych właściwości kosmetycznych. Jednak od wieków służy on Marokańczykom przede wszystkim do celów medycznych i kulinarnych. Posiada bowiem cały szereg prozdrowotnych właściwości, począwszy od zapobiegania nowotworom, a skończywszy na usprawnianiu pracy komórek nerwowych i prewencji chorób Parkinsona i Alzheimera.

Olej arganowy wytwarzany jest z owoców drzew arganii żelaznej, które rosną w ekologicznie czystym środowisku Maroka na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Drzewo to jest endemitem, czyli unikalnym gatunkiem występującym tylko w wybranym regionie. Nigdzie, poza Marokiem, nie udało się wyhodować drzewa arganowego zdolnego do owocowania. Jest ono także jednym z najstarszych drzew na świecie. Żyje i owocuje średnio 150-200 lat, a dość często spotykane są okazy, które żyją nawet 400 lat.

DŁUGOTRWAŁY PROCES POWSTAWANIA OLEJU

Do wyprodukowania 1 litra oleju tradycyjną metodą tłoczenia na zimno potrzeba ok. 30-35 kg owoców. Każdy orzech musi być otwarty, aby można było wyjąć ziarna. Produkcja jednego litra oleju zajmuje około 20 godzin. Szacuje się, że rocznie zbieranych jest około 350 tys. ton owoców i produkuje się z nich ok. 11 milionów litrów oleju. Dla porównania, oleju z oliwek rocznie produkuje się ok. 2,4 miliardów litrów.

Wartości prozdrowotne

Olej arganowy jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ogółem 80%) i zawiera w przybliżeniu 46% kwasu oleinowego i 34% kwasu linolowego. Kwas linolowy jest podstawowym kwasem, który nie może być syntetyzowany przez nasz organizm, powinno się więc go dodatkowo uzupełniać w diecie. W oleju występuje ponad 2 razy więcej witaminy E (antyutleniacz, neutralizujący wolne rodniki) niż w oliwie z oliwek. Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antykance-rogennych: karoteny (300 mg/100 g), polifenole (5,6 mg/100 g) o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwwolnorodnikowym, sterole (160 mg/100 g), w tym spinasterol, schotenol, stygmasterol regenerujące naskórek, tokoferole (62 mg/100 g), alkohole triterpenowe (150 mg/100 g), tirukallol łagodzący objawy alergii. Ze względu na zawartość beta-amyriny, olej arganowy posiada właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę. Zawiera również butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

Olej arganowy zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, rozwoju miażdżycy, zapobiega chorobom Alzheimera, Parkinsona, poprawia krążenie, reguluje ciśnienie, spowalnia proces starzenia się, regeneruje uprzednio zniszczone i chore komórki, dezynfekuje, wspomaga odbudowę tkanki łącznej, przemianę materii, w okresie klimakterium. Zapobiega chorobom skórnym, schorzeniom reumatycznym, łagodzi bóle stawowe i bóle mięśni. Wykazuje właściwości antyseptyczne i ochronne.

Zapobiega nowotworom

Olej arganowy wykazuje udowodnione naukowo właściwości przeciwnowotworowe. Badania naukowe dowiodły aktywności cytotoksycznej na komórki raka prostaty, skóry i piersi. Działanie cytotoksyczne i antykancerogenne (hamujące proces nowotworowy) przypisuje się głównie zawartym w oleju arganowym sterolom: szotenolowi i spina-sterolowi oraz y-tokoferolowi (odmianie witaminy E) i skwalenowi.

OLEJ ARGANOWY- SEKRET ZDROWIA BERBERÓW

Populacja Berberów spożywa codziennie olej arganowy. Członkowie z tego plemienia nie zapadają na wiele chorób, będących zmorą Europejczyków, takich jak: nowotwory, schorzenia układu krążenia, układu kostnego czy nerwowego.

Redukuje poziom cholesterolu

Olej arganowy obniża poziom triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL (złego cholesterolu), a zwiększa poziom frakcji HDL (dobrego cholesterolu). Właściwość tę naukowcy przypisują polinienasyconym kwasom tłuszczowym. Dodatkowo olej wykazuje działanie antyagregacyjne – zapobiega gromadzeniu się płytek krwi w naczyniach krwionośnych.

Molekularna struktura fitosteroli roślinnych jest bardzo podobna do ludzkiego cholesterolu, dlatego współzawodniczą one z endogennym cholesterolem, zmniejszając jego wchłanianie w jelicie cienkim. Dzięki tej właściwości zapobiega rozwojowi miażdżycy. Hamuje proces tworzenia blaszki miażdżycowej w naczyniach wieńcowych, który prowadzi do choroby niedokrwiennej serca.

OCZYSZCZA Z TOKSYN

Systematyczne spożywanie oleju arganowego ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii oraz skutecznie wzmacnia strukturę skóry. Jako naturalny silny antyoksydant chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Wzmacnia odporność

Olej arganowy wzmacnia funkcje obronne organizmu – wpływa na produkcję komórek odpornościowych w szpiku kostnym. Zwiększa ilość limfocytów T, produkujących przeciwciała. Łagodzi reakcje zapalne i alergiczne w organizmie. Właściwości przeciwzapalne oleju arganowego warunkuje również obecność y-tokoferolu – jednej z odmian witaminy E, która wzmacnia układ immunologiczny. Gamma tokoferol hamuje cyklooksygenazę drugą – enzym katalizujący syntezę związków prozapalnych, czyli rozprzestrzenianie się stanu zapalnego. W oleju arganowym występują także alkohole triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym.

OLEJ ARGANOWY PRZECIW GRZYBICOM I BAKTERIOM

Olej arganowy skutecznie zwalcza zakażenia grzybicze oraz bakteryjne. Działanie to związane jest z obecnością związków bioaktywnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej jest bogaty w związki fenolowe i sterole, które stymulują odpowiedź immunologiczną oraz posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Związki te występują naturalnie w roślinach, chroniąc przed atakami grzybów, bakterii i wirusów.

Olej arganowy dla pięknej skóry

Olej znany jest ze swych właściwości ochronnych, ujędrniających i wygładzających skórę. Polecany jest w szczególności osobom z problemem atopowego zapalenia skóry, łuszczycy oraz egzemy. Olej arganowy w kuchni

Spożywczy olej arganowy ma orzechowy smak i aromat. Tłoczony jest na zimno z prażonych ziaren arganowca. Podkreśla smak potraw. Polecany jest jako dodatek do kasz, surówek, pieczywa, lub dań z grilla. Ciekawą alternatywą są także sałatki z olejem arganowym.

UWAGA

Oleju arganowego nie powinno się używać do smażenia. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej, ponieważ zawiera bardzo dużo natural-antyoksydantów.

Naturalne ratatuj z olejem arganowym to kompozycja śródziemnomorskich, soczystych warzyw przyprawiona aromatycznymi, marokańskimi ziołami oraz olejem arganowym. Może być podawana jako przystawka lub pasta do kanapek i makaronów. Również jako pyszne i zdrowe warzywne danie na ciepło.

Naturalne sałatki SALVEMA, zawierające olej arganowy, są produktami tradycyjnie spożywanymi przez marokańskie ludy berberyjskie i silnie odzwierciedlają bogatą tradycję smaków różnorodnych przypraw: ostrej papryki, kuminu, szafranu, kurkumy, czosnku, kolendry. Sałatki SALN/EMA mogą być spożywane również przez dzieci, rozwijając doznania smakowe i urozmaicając codzienne posiłki.

Ewa Mazurkiewicz – magister farmacji, Specjalista Farmacji Aptecznej.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Optymalizacja kosztów w budownictwie: Kiedy wypożyczanie sprzętu jest bardziej opłacalne niż zakup

W dzisiejszym dynamicznie zmieniającym się świecie budownictwa, kluczowym czynnikiem decyd…