Dlaczego jest taki super?
Na tak postawione pytanie nie da się odpowiedzieć w jednym zdaniu. Rokitnik to bogactwo składników odżywczych, ale po kolei: Witamina A i karotenoidy – żółtopo-marańczowy kolor owoców rokitnika to zasługa 41 barwników roślinnych – karotenoidów, głównie luteiny, zeaksantyny, likopenu, y-karotenu, (3-karotenu. Karotenoidy są bezpiecznym sposobem na uzupełnienie witaminy A, bez ryzyka przedawkowania. W marchwi, która powszechnie uważana jest za cenne źródło karotenoidów znajduje się około 9 mg/100 g, w rokitniku średnio 40-60 mg/100 g. Witaminy z grupy B: znajdziemy B9, czyli kwas foliowy średnio 80 mcg/100 g (ok. 20% RDA) oraz B12, która według powszechnej opinii nie występuje w roślinach, co jest po części prawdą. Witamina B12 nazywana też „witaminą brudu” produkowana jest przez bakterie. Skórka owoców rokitnika stwarza dobre warunki do życia bakterii „witaminowych” actinobac-teria Frankia Alni – na tyle dobre, że 100 g owoców może zawierać około 30-40 ug/100 g. Dla porównania wątróbka, jedno z najlepszych źródeł witaminy B12 zawiera około 20 ug/100 g.
Witamina C: na pytanie „gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C?” najszybciej padnie odpowiedź: w cytrynie, po chwili zastanowienia usłyszymy: w czarnej porzeczce, czarnym bzie, dzikiej róży, czasem w aceroii. Jak w tym towarzystwie wypada rokitnik? Rokitnik to absolutna czołówka. Przeciętnie kumuluje pomiędzy 500-1500 mg wit. C w 100 g, czyli 10-30 razy więcej niż cytryna. W Chinach występują odmiany rokitnika (H.salicifolia), które potrafią zgromadzić do 2750 mg. Ciekawe jest to, że w owocach rokitnika nie ma enzymu (askorbinazy ) utleniającego witaminę C, co więcej w składzie znajdziemy bioflawonoid o nazwie rutyna, którego jednym z zadań jest podtrzymywanie działania witaminy C w organizmie.
Witamina E: mimo że rokitnik jest owocem (!), to zawartość witaminy E kilkukrotnie przewyższa jej poziom w roślinach oleistych. Średnio w miąższu znajdziemy 160-250 mg/100 g, dla porównania siemię lniane 57 mg, słonecznik 35 mg, rzepak 26 mg. Występuje w postaci tokoferoli i tokotrienoli.
Witamina K występuje w ilości około 650-1300 um/100 mg, czyli co najmniej 5 razy więcej niż w najbogatszych warzywach: jarmuż, szpinak, brukselka.
Minerały – jagody rokitnika to prawdziwy skarbiec makro- i mikroelementów. Zawierają żelazo, magnez, miedź, cynk, potas, fosfor, wapń, mangan, chrom, lit, azot, selen, ru-bid, bor, molibden, kobalt. Co ciekawe w rokitniku są wysokie zawartości kluczowych mikroelementów (selen, bor, chrom, kobalt).
Bioflawonoidy występują w takich ilościach, że opłaca się robić ekstrakty. Znajdziemy tak cenne związki, jak: kwercetyna, rutyna, kemferol, mirycetyna, izoramnetyny. Wszystkie wymienione to silne antyoksydanty, mające realny wpływ na nasz zdrowie. SOD, czyli dysmutaza ponadtlenkowa – najsilniejszy znany antyoksydant. Prawdziwa tarcza chroniąca komórki przed wolnymi rodnikami podtlenkowymi. W rokitniku SOD jest cztery razy więcej niż w żeńszeniu. 5HT, inaczej serotonina, jeszcze inaczej „hormon szczęścia”. W rokitniku występuje praktycznie w każdej części rośliny: w skórce owoców, w liściach oraz w korze.