Kwasy tłuszczowe – na koniec coś, co jest niespotykane w świecie roślin, tym bardziej jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że rokitnik jest owocem (!). Otóż z jednej rośliny możemy otrzymać dwa rodzaje olejów o zupełnie innych charakterystykach:

* olej z pestek (potrzebne jest ok. 50 kg pestek do uzyskania 1 litra oleju) – to kwas alfa-linolenowy ok. 30% (omega-3), kwas linolowy ok. 30% (omega-6), kwas oleinowy ok. 23% (omega-9).

* olej z miąższu (potrzebne jest około 25 kg miąższu z owoców do uzyskania 1 litra oleju) – to kwas palmitynowy ok. 30%, kwas palmi-tooleinowy ok. 30% (omega-7), kwas oleinowy ok. 30% (omega-9). Warto zaznaczyć, ze rokitnik jest praktycznie jedynym roślinnym źródłem omega-7 (kwas palmitooleinowy występuje w niewielkich ilościach w orzechach makadamia). Omega-7 jest celem wielu badań naukowych ze względu na niesamowite właściwości. Potrafi obniżyć insulinooporność, reguluje cholesterol, ciśnienie krwi, bierze udział w syntezie kolagenu oraz regeneracji płaszcza tłuszczowego skóry, dzięki czemu nabiera ona elastyczności i gładkości.

Rokitnik – moc antyoksydantów

Skala ORAC – co to takiego?

ORAC, czyli Oxygen Radical Absor-bance Capacity (w tłumaczeniu: zdolność pokarmu do pochłaniania reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników). Tlen, który daje nam życie, ma swoje drugie oblicze. W procesie przetwarzania go na energię, część cząsteczek tlenu wymyka się spod kontroli i uwalnia w postaci wolnych rodników tlenowych. Jaka to część? Około 5 procent. Wydawać by się mogło, że to niewiele. Biorąc jednak pod uwagę, że przez 70 lat zużywamy około 17 ton tlenu, masa wolnych rodników to około 1 tony. Dodatkowo palenie papierosów, długotrwały stres, zanieczyszczone powietrze a nawet intensywne treningi zwiększają ich produkcję Głównym celem wolnych rodników jest uzupełnienie brakujących elektronów, które kradną z komórek naszego organizmu, powodując stany zapalne, uszkadzając naczynia krwionośne, utleniając tłuszcz (LDL), niszcząc DNA. Uszkodzone DNA to z kolei początek do tworzenia zmutowanych komórek, które zaczynają się tworzyć bez umiaru. Zalecana dzienna porcja antyoksydantów to minimum 5000 pkt.

Nieprzetworzony rokitnik z całą swoją różnorodnością składników odżywczych w skali ORAC ma jedną z najwyższych ocen 70 000/100 g. Oznacza to, że wprowadzenie do diety tylko 10 gramów surowych owoców zapewnia dzienną porcję antyoksydantów. Rokitnik bez wątpienia powinien znaleźć się w diecie osób narażonych na stres, walczących z przewlekłymi dolegliwościami, szukających odporności, uprawiających sport. Bogaty, niespotykany wśród roślin skład, szerokie spektrum działań to zalety, które powinno brać się pod uwagę, układając zdrową i urozmaiconą dietę dla osób w każdym wieku.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Optymalizacja kosztów w budownictwie: Kiedy wypożyczanie sprzętu jest bardziej opłacalne niż zakup

W dzisiejszym dynamicznie zmieniającym się świecie budownictwa, kluczowym czynnikiem decyd…