Kwasy tłuszczowe – na koniec coś, co jest niespotykane w świecie roślin, tym bardziej jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że rokitnik jest owocem (!). Otóż z jednej rośliny możemy otrzymać dwa rodzaje olejów o zupełnie innych charakterystykach:

* olej z pestek (potrzebne jest ok. 50 kg pestek do uzyskania 1 litra oleju) – to kwas alfa-linolenowy ok. 30% (omega-3), kwas linolowy ok. 30% (omega-6), kwas oleinowy ok. 23% (omega-9).

* olej z miąższu (potrzebne jest około 25 kg miąższu z owoców do uzyskania 1 litra oleju) – to kwas palmitynowy ok. 30%, kwas palmi-tooleinowy ok. 30% (omega-7), kwas oleinowy ok. 30% (omega-9). Warto zaznaczyć, ze rokitnik jest praktycznie jedynym roślinnym źródłem omega-7 (kwas palmitooleinowy występuje w niewielkich ilościach w orzechach makadamia). Omega-7 jest celem wielu badań naukowych ze względu na niesamowite właściwości. Potrafi obniżyć insulinooporność, reguluje cholesterol, ciśnienie krwi, bierze udział w syntezie kolagenu oraz regeneracji płaszcza tłuszczowego skóry, dzięki czemu nabiera ona elastyczności i gładkości.

Rokitnik – moc antyoksydantów

Skala ORAC – co to takiego?

ORAC, czyli Oxygen Radical Absor-bance Capacity (w tłumaczeniu: zdolność pokarmu do pochłaniania reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników). Tlen, który daje nam życie, ma swoje drugie oblicze. W procesie przetwarzania go na energię, część cząsteczek tlenu wymyka się spod kontroli i uwalnia w postaci wolnych rodników tlenowych. Jaka to część? Około 5 procent. Wydawać by się mogło, że to niewiele. Biorąc jednak pod uwagę, że przez 70 lat zużywamy około 17 ton tlenu, masa wolnych rodników to około 1 tony. Dodatkowo palenie papierosów, długotrwały stres, zanieczyszczone powietrze a nawet intensywne treningi zwiększają ich produkcję Głównym celem wolnych rodników jest uzupełnienie brakujących elektronów, które kradną z komórek naszego organizmu, powodując stany zapalne, uszkadzając naczynia krwionośne, utleniając tłuszcz (LDL), niszcząc DNA. Uszkodzone DNA to z kolei początek do tworzenia zmutowanych komórek, które zaczynają się tworzyć bez umiaru. Zalecana dzienna porcja antyoksydantów to minimum 5000 pkt.

Nieprzetworzony rokitnik z całą swoją różnorodnością składników odżywczych w skali ORAC ma jedną z najwyższych ocen 70 000/100 g. Oznacza to, że wprowadzenie do diety tylko 10 gramów surowych owoców zapewnia dzienną porcję antyoksydantów. Rokitnik bez wątpienia powinien znaleźć się w diecie osób narażonych na stres, walczących z przewlekłymi dolegliwościami, szukających odporności, uprawiających sport. Bogaty, niespotykany wśród roślin skład, szerokie spektrum działań to zalety, które powinno brać się pod uwagę, układając zdrową i urozmaiconą dietę dla osób w każdym wieku.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
  • Ile kosztuje położenie paneli podłogowych?

    Ile kosztuje położenie paneli podłogowych? Panele są obecnie bardzo popularne. Decydujemy …
  • Ile płacą skupy aut

    Jak nie stracić ana wysłużonym samochodzie? Jeżeli planujemy zmianę auta na nowszy model, …
  • Czy izotonik jest zdrowy?

    Podczas długotrwałego wysiłku fizycznego wskazane jest regularne uzupełnianie elektrolitów…
Załaduj więcej Redaktor
  • Czy izotonik jest zdrowy?

    Podczas długotrwałego wysiłku fizycznego wskazane jest regularne uzupełnianie elektrolitów…
  • Żelazo wysoko przyswajalne

    Żelazo wysoko przyswajalne Aspektu dotyczącego ilości żelaza w naszym organizmie nie można…
  • Magnez na skurcze macicy w ciąży

    Magnez na skurcze macicy w ciąży O ciąży mówi się, że jest to błogosławiony stan. Przed ro…
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Ile kosztuje położenie paneli podłogowych?

Ile kosztuje położenie paneli podłogowych? Panele są obecnie bardzo popularne. Decydujemy …