Kłopot polega na tym, że jeżeli przesadzimy w dźwiganiu ciężarów, to później odczujemy taki wysiłek w stawach. Ba, gdyby na tym wszystko się kończyło! Otóż nie, bo jeżeli przez całe lata zajmujemy pozycję siedzącą, a wcale nie dźwigamy ciężarów, to stawy ulegają podobnej degradacji. W poradniach ortopedycznych nieporównywalnie większy jest procent pacjentów, którzy nie uprawiali sportu. Co zatem robić?
Jedyna rozsądna odpowiedź brzmi: uprawiać sport rekreacyjnie! Ponieważ jednak młodzi ludzie ciągną masowo do wyczynu w mniejszym lub większym stopniu, więc dobrze byłoby zadbać o profilaktykę zanim zaczniemy „skrzypieć”. Jaką strategię obronna wypada przyjąć? Oto propozycje praktyczne na całe życie:
Witamina D
Niedobór tej witaminy (powszechny!) wiąże się zosteoporozą, astmą, chorobami autoimmunologicznymi (między innymi z reumatoidalnym zapaleniem stawów), stwardnieniem rozsianym, stanami zapalnymi jelit, cukrzycą, zaburzeniami funkcjonalnymi mięśni, brakiem odporności na gruźlicę, a także z niektórymi odmianami nowotworu.
Należy przyjmować od 2 do 4 tysięcy mcg w zależności od pory roku.
Omega-3
Nasz organizm nie ma zdolności syntezy kwasów Omega-3 w potrzebnej ilości i dlatego powinno się je dostarczać z pożywieniem w ilości co najmniej 1 gram dziennie. Natomiast dla osób z dużymi dolegliwościami stawowymi istnieje preparat specjalny, który pojawił się w ostatnim czasie na rynku farmaceutycznym pod nazwą Omega Artre. Zawiera on połączenie źródła z rybich kwasów Omega-3 z olejem z ogórecznika bogatym w kwas gamma-linolenowy GLA. Ponadto zawiera selen wpływający korzystnie na prace układu odpornościowego, a do tego dochodzi jeszcze witamina D.
Kiszone ogórki, kapusta, natto (kiszona soja)
Te „drobiazgi” odżywiają florę jelitową, dzięki czemu i ułatwiają wchłanianie cennych suplementów i wpływają na umocnienie się układu odpornościowego
Boswellia serrata
Jest to suplement już do stosowania w konkretnych zagrożeniach bólowych.
– silne działanie przeciwzapalne mogące zastąpić leki chemiczne
– doprowadzanie krwi do stawów, dzięki czemu staw zostaje odżywiony
– zapobieganie procesom zapalnym i zwyrodnieniom chrząstki
– wspomaganie procesów naprawczych
– poprawa ruchomości stawu, zmniejszenie porannej sztywności i obrzęków
– regeneracja tkanki chrzęstno-stawowej
– obniżanie procesów katabolicznych tkanki łącznej
– ochrona chrząstki stawowej przed destrukcyjnym działaniem niektórych enzymów
– zapobieganie ubytkowi chrząstki
– ochrona przed degradacją
– zwiększenie wytrzymałości kostnej
– przyspieszenie regeneracji po urazach
– regeneracja uszkodzonych naczyń krwionośnych.