Kwas askorbinowy jest wyjątkowym związkiem, bowiem znajdziemy go we wszystkich warzywach i owocach. Wiadomo, w poszczególnych produktach stężenie witaminy C może się różnić, jednakże jej naturalna podaż nie powinna stanowić dla nas większego problemu. Poza owocami i warzywami, witaminę C znajdziemy również w sokach owocowych oraz produktach zbożowych np. płatkach śniadaniowych. Informacja o dodatkowej zawartości kwasu askorbinowego powinna być uwzględniona na opakowaniu produktu. Już na samym wstępie należy zaznaczyć, że witamina C zalicza się do tzn. związków wrażliwych – szybko ulega zniszczeniu.

Co zrobić, aby w czasie przygotowywania posiłków nie stracić cennych właściwości kwasu askorbinowego? Po pierwsze, warto jeść świeże owoce i warzywa – bez obróbki termicznej. Po drugie, warto je jeść zaraz po zebraniu czy po zakupie – czym dłużej przetrzymujemy je w szafie czy lodówce, tym więcej cennej witaminy C tracimy. Po trzecie, jak już musimy podgotować owoce czy warzywa, należy to robić jak najkrócej i jak z najmniejszą ilością wody.
Dzienne spożycie witaminy C
Jako że człowiek nie potrafi samodzielnie wytwarzać oraz magazynować witaminy C, zmuszony jest ją regularnie uzupełniać. Kwas askorbinowy winien znaleźć się w naszej codziennej diecie. Dzienne spożycie witaminy C przedstawia się następująco:
- Dorosły mężczyzna – 90 miligramów/dobę
- Dorosła kobieta – 75 miligramów/dobę
- Kobiety w ciąży – 85 miligramów/dobę
- Matki karmiące piersią – 120 miligramów/dobę
- Dzieci do lat 13 – do 50 miligramów/dobę
- Nałogowi palacze – dawka zależna od płci + 35 miligramów/dobę
Niedobór witaminy C
Jako że witaminę C znajdziemy niemal wszędzie jej niedobory są prawdziwą rzadkością. Oczywiście, nie jest to niemożliwe. Brak witaminy C prowadzi do choroby zwanej szkorbut. Ponadto niedobory kwasu askorbinowego mogą powodować anemię, krwotoki z nosa, trudności w gojeniu ran, krwawienie dziąseł. Dodatkowo, braki witaminy C przekładają się na obniżenie odporności, a w efekcie na częste infekcje bakteryjne i wirusowe. Jeśli chodzi o wygląd, niedobór kwasu askorbinowego prowadzi do pojawiania się siniaków, odpowiada za suche, łamliwe i rozdwajające się włosy, a także za przesuszoną skórę.
Chociaż nadmiar witaminy C wydalany jest z organizmu wraz z moczem, przekroczenie zalecanej dawki prezentowanego związku może doprowadzić do uciążliwego bólu głowy, biegunki oraz mdłości. Przedawkowanie witaminy C jest szczególnie niepolecane osobom, które chorują bądź chorowały na kamicę nerkową.