Kwas askorbinowy jest wyjątkowym związkiem, bowiem znajdziemy go we wszystkich warzywach i owocach. Wiadomo, w poszczególnych produktach stężenie witaminy C może się różnić, jednakże jej naturalna podaż nie powinna stanowić dla nas większego problemu. Poza owocami i warzywami, witaminę C znajdziemy również w sokach owocowych oraz produktach zbożowych np. płatkach śniadaniowych. Informacja o dodatkowej zawartości kwasu askorbinowego powinna być uwzględniona na opakowaniu produktu. Już na samym wstępie należy zaznaczyć, że witamina C zalicza się do tzn. związków wrażliwych – szybko ulega zniszczeniu.

Witaminy
Witaminy

Co zrobić, aby w czasie przygotowywania posiłków nie stracić cennych właściwości kwasu askorbinowego? Po pierwsze, warto jeść świeże owoce i warzywa – bez obróbki termicznej. Po drugie, warto je jeść zaraz po zebraniu czy po zakupie – czym dłużej przetrzymujemy je w szafie czy lodówce, tym więcej cennej witaminy C tracimy. Po trzecie, jak już musimy podgotować owoce czy warzywa, należy to robić jak najkrócej i jak z najmniejszą ilością wody.

Dzienne spożycie witaminy C

Jako że człowiek nie potrafi samodzielnie wytwarzać oraz magazynować witaminy C, zmuszony jest ją regularnie uzupełniać. Kwas askorbinowy winien znaleźć się w naszej codziennej diecie. Dzienne spożycie witaminy C przedstawia się następująco:

  • Dorosły mężczyzna – 90 miligramów/dobę
  • Dorosła kobieta – 75 miligramów/dobę
  • Kobiety w ciąży – 85 miligramów/dobę
  • Matki karmiące piersią – 120 miligramów/dobę
  • Dzieci do lat 13 – do 50 miligramów/dobę
  • Nałogowi palacze – dawka zależna od płci + 35 miligramów/dobę

Niedobór witaminy C

Jako że witaminę C znajdziemy niemal wszędzie jej niedobory są prawdziwą rzadkością. Oczywiście, nie jest to niemożliwe. Brak witaminy C prowadzi do choroby zwanej szkorbut. Ponadto niedobory kwasu askorbinowego mogą powodować anemię, krwotoki z nosa, trudności w gojeniu ran, krwawienie dziąseł. Dodatkowo, braki witaminy C przekładają się na obniżenie odporności, a w efekcie na częste infekcje bakteryjne i wirusowe. Jeśli chodzi o wygląd, niedobór kwasu askorbinowego prowadzi do pojawiania się siniaków, odpowiada za suche, łamliwe i rozdwajające się włosy, a także za przesuszoną skórę.

Chociaż nadmiar witaminy C wydalany jest z organizmu wraz z moczem, przekroczenie zalecanej dawki prezentowanego związku może doprowadzić do uciążliwego bólu głowy, biegunki oraz mdłości. Przedawkowanie witaminy C jest szczególnie niepolecane osobom, które chorują bądź chorowały na kamicę nerkową.

 

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Czy izotonik jest zdrowy?

Podczas długotrwałego wysiłku fizycznego wskazane jest regularne uzupełnianie elektrolitów…